Якщо хочеш цікаво жити – читай хороші книжки. Науково-популярний журнал для юнацтва «Країна знань» №4, 2023

Книга – морська глибина.
Хто в ній пірне аж до дна
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перла виносить.

Іван Франко
Тамара Василівна Бєлих
Тамара Василівна Бєлих, математик,
кандидат технічних наук

Звертали ви увагу, чи дослухалися ви, про що і як розмовляє молодь, ваші однолітки між собою, як спілкуються з вами друзі?

Так, підслуховувати не гарно, та вони говорять так голосно, а лексика розмов така вражаюча, шокуюча, що чуєш мимоволі і жахаєшся, в якому суспільстві ми живемо. Елочка Людоїдка з «12 стільців» Ільфа та Петрова – на їхньому фоні ерудована, освічена людина.

Те, що так низько впала культура, мораль нашої молоді – не тільки ваша провина, багато в чому – це провина дорослих, і тих, хто за службовими обов'язками повинні відповідати за культуру, освіченість суспільства, і тих, хто просто пасивно спостерігають за негативними процесами в суспільстві.

Але вам будувати своє життя і вам потрібно думати, як зробити його цікавим та гідним.

Я і всі співробітники нашого журналу «Країна знань» прагнуть звернути Вашу увагу на досвід, напрацьований людством: читайте книги, намагайтеся багато читати класики.

Альберт Ейнштейн, який багато читав і любив Шекспіра, Гете, Шіллера, Льва Толстого і особливо Достоєвського, сказав: «Достоєвський дав мені більш ніж будь який вчений. Він викликав у мене етичний порив такої нездоланної сили, який виникає вид справжнього витвору мистецтва».

Твори Бальзака захоплено читали його сучасники у всіх країнах світу і читають зараз. Чому? Прочитайте і дізнаєтесь.

І справа не тільки в тому, що читаючи гарні книги, ви збагатите свою лексику, навчитесь культурі мови, культурі викладу своїх думок, а отже, навчитесь культурі мислення. Ви зможете ясно і лаконічно формулювати і висловлювати думки.

Наведу такий приклад зі свого життя: мене обурює пихатість в людях, я довго не могла зрозуміти – чому і звідки це. І ось у Дюма в «Графі Монте Крісто» читаю: «Пихатість – доля вискочок».

Книги розбудять Вашу цікавість, відкриють захоплюючий, звабливий світ.

Читання художньої літератури, а не її екранні втілення, розвиває вашу уяву, вашу фантазію. Книги підтримують у скрутну хвилину і підказують вихід.

Коли втомлюєшся від труднощів, проблем, згадується з Кіплінга:

Якщо ти змусиш Серце, Нерви, Жили
Служити ще, коли уже в тобі
Усе згоріло, вигасло – лишилась
Одна лиш воля – встоять в боротьбі.

Коли змертвілі нерви, думи, тіло
Ти можеш знову кидати у бій,
Коли триматися немає сили
І тільки воля владно каже: стій!

Тамара БЄЛИХ