Рецепт для щастя. Науково-популярний журнал для юнацтва «Країна знань» №8, 2023

Кожна людина хоче бути щасливою. Але що таке щастя?

Рецепт щастя. Мал. Тетяни  Матвєєвой

У тлумачному словнику дається таке визначення: це стан повного, найвищого задоволення.

Чи можна визначити хоча б першооснови наукового аналізу настільки бажаного стану? Виявляється, можна. Розум хіміків та біохіміків дістався і до цього. Вони вже практично знають основні хімічні формули молекул, які спричиняють такий стан.

Отже, за це відповідальні не тільки щирі пориви наших душ, а й цілком конкретні молекули та їх біохімічні перетворення.

Звісно, трохи сумно усвідомлювати, що джерелом наших високих душевних поривів є... хімічні процеси. А отже, через якісь там хімічні перетворення може скластися чи не скластися особисте життя чи кар'єра. Але що вдієш, людський організм – надзвичайно складний та делікатний хімічний реактор. У ньому протікають мільйони простих і напрочуд складних хімічних перетворень.

Так нехай зацікавлений читач знає те, що відчуття задоволення та радості забезпечують наведені нижче три основні класи фізіологічно активних сполук.

Вони виникають лише у конкретних відділах мозку і лише у достатній кількості. Ці класи хімічних сполук належать до важливої групи нейронних медіаторів та модуляторів головного мозку.

Молекули блаженства

Рецепт щастя. Мал. Тетяни  Матвєєвой

Енкефаліни та ендорфіни. Хіміки відносять їх до поліпептидів, тобто коротеньких ланцюжків молекул, які складаються з амінокислотних залишків. У живих організмах ці молекули утворюються відщепленням фрагментів від великих молекул-попередників – білків.

Енкефаліни містять лише п'ять відомих амінокислотних залишків, наприклад, тирозин – гліцин – гліцин – фенілаланін – лейцин. Довжина ендорфінів – від 16 до 31 амінокислотних залишків. При цьому кінець ланцюжка обов'язково «збігається» з будовою молекули енкефаліну.

 

 

 

Рецепт щастя

R= H (гліцин);
R= (CH3)2CHCH2 (лейцин)

Рецепт щастя

тирозин

Рецепт щастя

фенілаланін

Рецепт щастя. Мал. Тетяни  Матвєєвой

Енкефаліни та ендорфіни – найдавніша система регуляції живих організмів. Вважається, що ця система сформувалася одночасно з гормональною і, мабуть, у ті далекі часи, коли про нервову систему Природа і не починала «міркувати». Справді, згадані молекули-поліпептиди знайдені у простих організмах плоских черв'яків, п'явок, молюсків, ракоподібних, комах (тарганів) тощо.

Енкефаліно-ендорфінна система була відкрита біохіміками порівняно недавно – у 70-х роках минулого сторіччя. Тоді європейські вчені наполегливо досліджували механізми знеболювальної дії популярної китайської системи акупунктури. Вони з'ясували, що у разі введення в організм людини медикаментів, які блокують знеболювальну дію наркотичних анальгетиків, ефект знеболювання методом акупунктури зникає. Тоді дослідники припустили, що при акупунктурі в організмі людини утворюються речовини, які за хімічною природою близькі до наркотику – морфіну. Такі речовини отримали умовну назву – «ендорфіни», або «внутрішні морфіни».

Похідні  арахідонової кислоти: анандамід та 2-гліцерид.

Рецепт щастя

Анандамід

Рецепт щастя

2-гліцерид арахідонової кислоти

Рецепт щастя. Мал. Тетяни  Матвєєвой

Ці дві дуже прості для хіміка-синтетика органічні речовини забезпечують відновлення після стресу на клітинному та емоційному рівнях. Вони приносять розслаблення, відпочинок, рятують від неприємних спогадів, викликають апетит і посилюють задоволення від смачної їжі. Про цю роль похідних арахідонової кислоти вчені дізналися у 90-х роках минулого сторіччя. Так, хрещеним батьком анандаміда став професор Єрусалимського університету Рафаел Мехулам. Назва «анандамід» у перекладі із санскриту означає «блаженство, екстаз».

Моноаміни – серотонін, дофамін, норадреналін. Вважається, що найбільший внесок у розуміння механізмів дії цих нейронних медіаторів зробив у 70-80-х роках ХХ ст. біохімік Поль Грінгард (США), лауреат Нобелівської премії. Серотонін, який утворюється в декількох мозкових центрах, викликає жвавість, позитивний емоційний настрій і товариськість. Його високий рівень у клітинах мозку характерний для людей та тварин з високим соціальним статусом. Наприклад, відомо, що у агресивних мишей рівень серотоніну знижений, а його спеціальне введення блокує агресивність тварин. У разі надлишку серотоніну з'являються ознаки манії величі.

Підвищення концентрації дофаміну спостерігається під час споживання приємної на смак їжі або роботи за хорошу винагороду. А от у тих, хто страждає на депресію, його рівень низький. Так, у хворих, що накладали на себе руки в стані пригнічення, у мозку виявлено знижений вміст серотоніну та норадреналіну. 

Рецепт щастя

Серотонін

Рецепт щастя

Дофамін

Рецепт щастя

Норадреналін

Дефіцит серотоніну проявлявся депресією тривоги, норадреналіну – депресією туги. Речовини, які покращують настрій (наприклад, відомі в медицині антидепресанти), підвищують рівень серотоніну, норадреналіну та дофаміну в мозку. Кілька років тому дослідники Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України довели, що дофамін та норадреналін є чудовими антиоксидантами біоорганічних речовин. Вони розшифрували і хімічний механізм їхньої дії.

Важливо те, що ці сполуки більш ніж у 10 разів ефективніші від відомого біоантиоксиданту  – альфа-токоферолу.

Візит в аптеку – зайвий

Якщо хтось, не дочитавши цю статтю і, природно, подумки смакуючи подальше щасливе життя, поспішить в аптеку купувати щось із перерахованого вище, то йому там пояснять, що енкефалінів, ендорфінів і похідних арахідонової кислоти у продажу не буває. А медичні довідники повідомлять, що серотонін застосовується в медицині як засіб проти кровотечі, дофамін – для покращення кровотоку у нирках та інших внутрішніх органах, а норадреналін – для підвищення артеріального тиску та посилення серцевих скорочень.

Введені за допомогою звичайних у медицині способів, всі ці речовини не досягають клітин мозку, а отже, впливати на нього, викликаючи бажану радість, не можуть. Мозок надійно захищений від зовнішніх, до того ж, довільних впливів. Але цей захист можна зламати за допомогою молекул наркотиків. Наркотичні речовини опіати (морфін, кодеїн, героїн) – це «підробки» під енкефаліни та ендорфіни.

Рецепт щастя. Мал. Тетяни  Матвєєвой

Вони впливають на  ті ж самі рецептори нервових клітин. Навіть свої назви: «опіоїдні пептиди», «ендогенні (тобто внутрішні) опіоїди»  енкефаліни та ендорфіни отримали за назвою своїх смертоносних, здавна відомих замінників.

Впливова міжнародна організація «World values survey» кожні чотири роки досліджує задоволеність життям громадян більш ніж 50 країн світу. Нещодавно вона опублікувала результати останнього опитування, які передрукували майже всі наші газети. Виявляється, найщасливіші люди живуть у Нігерії. За нею – Мексика, Венесуела, Сальвадор та Пуерто-Ріко. Сполучені Штати у цьому списку – на 16 місці, Австралія – на 20, Великобританія – на 24. Жителі бувшого СРСР та Румунії замикають список. Загалом громадяни Латинської Америки, Західної Європи та Північної Америки почуваються щасливішими за тих, хто живе у Східній Європі. Ці дані особливо інтригують, коли з'ясовується, що у Нігерії 33% безробітних та процвітає корупція.

Воістину, щастя – у характері!

Що ще можна прочитати про природу щастя:

  1. Бехтерева Н.П. Магия мозга и лабиринты жизни. СПб: Нотабене, 1999.
  2. Аргайл М. Психология счастья. 2-е изд. СПб: Питер, 2003.
  3. Кюри А. Десять законов счастья. Способы заставить жизнь влюбиться в тебя.  М.: София, 2005.
  4. Имянитов Н.С. Счастье как несбыточная мечта. Химия и жизнь, 2006, №8.

Г.А. Ковтун, член-кореспондент НАН України
Малюнки Тетяни  Матвєєвой

P.S. 20 березня 2023 було оприлюднено Всесвітню доповідь про щастя. Рейтинг найщасливіших країн світу 2023 (World Happiness Report) очолила Фінляндія. В першу десятку увійшли Данія, Ісландія, Ізраїль, Нідерланди, Швеція, Норвегія, Швейцарія, Люксембург, Нова Зеландія.