Історія арифметики. Науково-популярний журнал для юнацтва «Країна знань» №1, 2024

Арифметика – цариця математики.

Карл Гаусс

Перші математичні поняття беруть свій початок із глибокої давнини, яка не залишила ніяких письмових пам’яток, бо на той час люди ще не могли записувати свої думки. Точної відповіді на питання: де, коли і як виникло вперше поняття числа, – дати неможливо.

Археологічні пам’ятки доводять, що людина володіла поняттям числа ще в кам’яному віці (40 – 10 тис. років до н.е.). Відомості про результати лічби у давнину зберігали за допомогою зарубок на дереві або на кістках убитих звірів. Існував також спосіб вузликової лічби, в якому роль зарубок відігравали вузлики на вірьовці.

Зарубки на кістці Ішанго
Зарубки на кістці Ішанго,
що відображають рахування,
знайдені біля озера Едвард
і мають вік більше 30 тисяч років

Найдавнішим записом числа, відомим у наш час, вважається запис на променевій кістці молодого вовка завдовжки 18 см. На ній висічено 55 глибоких зарубок – паралельних рисочок, розташованих групами по 5, причому після 25 зарубок йде довга риска. Ця кістка була знайдена біля села Вестоніце в Моравії (Чехія) в 1937 р. Історики вважають, що її вік приблизно 30 тис. років.

Кістка слугувала, мабуть, для запису трофеїв доісторичних мисливців. Цей найдавніший математичний документ – числовий запис печерної людини – є прообразом лічильних паличок, які й досі застосовують мисливські племена на крайній півночі.

Зарубками, що позначали борги на дерев’яних бірках, користувалися в Західній Європі навіть у ХІХ ст. бірку розколювали навпіл, одна частина зберігалась у боржника, інша – у кредитора. Відома пожежа 1834 р. англійського парламенту відбулася саме при спалюванні таких бірок у парламентських печах. Про поширення записів за допомогою зарубок свідчить широко вживаний вислів «зарубай собі на носі».

Інки записували свої боргові зобов’язання за допомогою вузликів на кольорових вірьовках – перуанських квипу. Аналогічні квипу зустрічались у землеробів деяких районів Китаю та Японії ще й у минулому столітті.

Із глибокої давнини робота з числами поділялась на дві частини: одна стосувалась безпосередньо властивостей чисел, інша була пов’язана з технікою лічби, «арифметикою» у багатьох країнах зазвичай вважають саме цю частину, яка, поза сумнівом, є найдавнішою галуззю математики.

Наука про числа

Арифметика (грец.: arithmetika, від arithmys – число) – наука про числа, насамперед про натуральні числа (цілі додатні) та раціональні числа (цілі числа та дроби), і дії над ними.

Володіння достатньо розвиненим поняттям натурального числа і вміння виконувати дії з числами необхідні для практичної та культурної діяльності людини. Тому арифметика є елементом дошкільного виховання дітей, а також обов’язковою складовою шкільної математичної освіти.

За допомогою натуральних чисел конструюються більшість математичних понять (наприклад, основне поняття математичного аналізу — дійсне число). У зв’язку з цим арифметика є однією з основних математичних наук. Коли робиться наголос на логічному аналізі поняття числа, то іноді вживають термін теоретична арифметика. Арифметика тісно пов’язана з алгеброю, в якій, зокрема, вивчаються дії над числами без урахування їхніх індивідуальних властивостей. Індивідуальні властивості цілих чисел складають предмет теорії чисел.

Виникнувши ще в глибоку давнину з практичних потреб лічби і найпростіших вимірювань, арифметика розвивалась у зв’язку з ускладненням господарської діяльності і соціальних відносин, грошовими розрахунками, задачами вимірювань відстаней, часу, площ і вимогами, які висували до неї інші науки.

Про виникнення лічби і про початкові стадії утворення арифметичних понять судять зазвичай за допомогою спостережень, що стосуються процесу лічби у первісних народів, а також шляхом вивчення слідів аналогічних стадій, що збереглися в мовних традиціях деяких народів.

Тривалий час вважалося, що лічба починалася як лічба на пальцях. Тепер доведено, що лічба на пальцях з’явилася пізніше. У сучасній науці виділяють п’ять етапів розвитку лічби: чуттєво-образний, числа якості, пальцева лічба, числа сукупності, абстрактні числа.

Джерелом перших достовірних відомостей про стан арифметичних знань в епоху давніх цивілізацій є письмові документ Давнього Єгипту (математичні папіруси), які написані приблизно за 2 тис. років до н. е. Це – збірники задач із наведеними розв’язками, правилами дій над цілими числами і дробами, а також із допоміжними таблицями, що не містили жодних пояснень теоретичного характеру. Розв’язання деяких задач у цьому збірнику виконується, по суті, за допомогою рівнянь; зустрічаються також арифметичні і геометричні прогресії.

Вавилонська глиняна математична табличка
Вавилонська глиняна математична табличка,
1800 років до н.е.
Вавилонська табличка з обчисленнями
Вавилонська табличка
з обчисленнями = 1.41421296…

Про досить високий рівень арифметичної культури вавилонян за 2 – 3 тис. років до н. е. свідчать їхні клинописні математичні тексти. Письмова нумерація вавилонян у клинописних текстах являє собою своєрідне сполучення десяткової системи (для чисел, менших 60) із шестидесятковою, з розрядними одиницями 60, 602 і т.д. Найбільш суттєвим показником високого рівня розвитку арифметики є вживання шестидесяткових дробів із поширенням на них тієї ж системи нумерації, аналогічної сучасним десятковим дробам.

Техніка виконання арифметичних дій у вавилонян, у теоретичному відношенні аналогічна звичайним прийомам у десятковій системі, ускладнювалась необхідністю використовувати таблиці множення (для чисел від 1 до 59). Клинописні матеріали, що збереглися, містять також і відповідні таблиці обернених чисел (двозначних і трьохзначних, тобто з точністю до 1/602 і 1/603), що застосовувалися при діленні.

У давніх греків практична сторона арифметики не отримала подальшого розвитку; система письмової нумерації за допомогою букв алфавіту, яку вони використовували, була значно менш придатною для виконання складних обчислень, ніж вавилонська (до речі, давньогрецькі астрономи надавали перевагу шестидесятковій системі).

З іншого боку, давньогрецькі математики поклали початок теоретичній розробці арифметики в тій її частині, що стосувалася вчення про натуральні числа, теорії пропорцій, вимірювання величин і – в неявній формі – теорії ірраціональних чисел. У «Началах» Евкліда (3 ст. до н. е.) міститься доведення нескінченності множини простих чисел, основні теореми про подільність, алгоритми для знаходження спільної міри двох відрізків і найбільшого спільного дільника двох чисел (алгоритм Евкліда), доведення важливого факту про несумірність сторони і діагоналі квадрата (тобто, висловлюючись сучасною мовою, встановлення ірраціональності числа √2 ), і викладена в геометричній формі теорія пропорцій.

До теоретико-числових задач відносяться задачі про досконалі числа (Евклід), про піфагорові числа, а також – вже у більш пізню епоху – алгоритм для виділення простих чисел із усієї множини натуральних чисел (решето Ератосфена) і розв’язання ряду невизначених рівнянь 2-го і більш високих степенів (Діофант).

Суттєву роль в утворенні поняття нескінченного натурального ряду чисел відіграв «Псамміт (числення піщинок)» Архімеда (3 ст. до н. е.), в якому була доведена можливість іменувати і позначати як завгодно великі числа. Твори Архімеда свідчать про високе мистецтво в отриманні наближених значень шуканих величин: добування кореня з багатоцифрових чисел, знаходження раціональних наближень для ірраціональних чисел, наприклад arithmetic f01arithmetic f02.

Римська нумерація

Нумерація (від лат.: numerus – число, numeratio – лічба) – це спосіб читання та записування чисел. Відповідно розглядають усні та письмові нумерації. Усних нумерацій існує стільки, скільки існує мов. Завдання всякої нумерації – зобразити будь-яке натуральне число за допомогою невеликої групи спеціальних знаків (цифр).

Римляни не просунули вперед техніку обчислень, однак вони залишили свою систему нумерації, так звані римські цифри.

Нумерація давніх римлян – римська або латинська – єдина з усіх ієрогліфічних систем, яка «дожила» до нашого часу. Така нумерація переважала в Італії до XIII ст., а в інших країнах Західної Європи – до XVI ст. Про походження римських цифр достовірних відомостей немає.

Римська нумерація несе на собі сліди системи числення за основою п’ять. У мові ж римлян жодних натяків на таку систему немає. Отже, ці цифри були запозичені римлянами, найімовірніше – в етрусків, прадавніх корінних жителів Італії, біля 500 р. до н.е.

У давнину лише знаки I (одиниця), V (пять) і X (десять) зображались так як тепер. Так, числа 1 і 10 в етрусків позначалися символами І та Х – піднятого пальця і перехрещених рук. До римської нумерації ці символи ввійшли без будь-яких змін. Римське V утворилося як верхня половина символу Х (цікаво, що інколи писали «п’ять» як нижню половину символу Х). Число 50 етруски позначали символом ↓. Римляни спочатку перетворили його в ⊥, а потім спростили до L.

Із розвитком писемності римляни утворили буквені позначення: C = 100 = «Сentum (сто)», М = 1000 = «Mille (тисяча)», D = 500 = «Demimille (половина тисячі)».

Таким чином, у римській нумерації використовуються особливі знаки для десяткових розрядів: І = 1, Х = 10, С = 100, М = 1000, а також їх половин: V = 5, L = 50, D = 500. Ця система використовувалася в Стародавньому Римі. Римська нумерація була поширена в Європі протягом двох тисяч років. Лише у пізньому середньовіччі її змінила більш зручна десяткова система, запозичена в арабів, які, в свою чергу, дізналися про неї в Індії.

У цій системі натуральні числа записуються за допомогою повторення цифр. При цьому якщо більша цифра стоїть перед меншою, то вони додаються (принцип додавання), якщо ж менша цифра стоїть перед більшою, то менша віднімається від більшої (принцип віднімання). Останнє правило застосовується лише для уникнення чотириразового повторення однієї й тієї ж цифри. Наприклад, І, Х, С ставлять відповідно перед Х, С, М для позначення 9, 90, 900. Якщо І, Х, С поставити відповідно перед V, L, D, то отримаємо 4, 40, 400.

Наведемо деякі приклади запису чисел у цій системі: VI = 5 + 1 = 6; IV = 5 – 1 = 4 (замість ІІІІ); ХІХ = Х + Х – 1 = 19 (замість XVIIII); XL = 50 – 10 = 40 (замість ХХХХ), ХХХІІІ = 10 + 10 + 10 + 1 + 1 + 1 = 333 і т. д.

Отже, записували числа, починаючи з більших значень і закінчуючи меншими, зліва направо. Числа римської нумерації записують і читають не послідовно, а з урахуванням позиції того чи іншого ієрогліфа – так знак IV слід читати як «без одного п’ять», тобто чотири. А знак VI – «п’ять і один», тобто шість.
 Іншими словами – всі ієрогліфи, що стоять перед старшим за значенням, віднімається від нього, а справа – додаються.

Загальне число визначається як сума всіх значень ієрогліфів, із урахуванням їх розташування справа чи зліва більшого ієрогліфа. Латиняни вміли не лише додавати, але й віднімати числа.

Римська нумерація
I 1 XI 11 XXX 30 CD 400
II 2 XII 12 XL 40 D 500
III 3 XIII 13 L 50 DC 600
IV 4 XIV 14 LX 60 DCC 700
V 5 XV 15 LXX 70 DCCC 800
VI 6 XVI 16 LXXX 80 CM 900
VII 7 XVII 17 XC 90 M 1000
VIII 8 XVIII 18 C 100 MM 2000
IX 9 XIX 19 CC 200 MMM 3000
X 10 XX 20 CCC 300    
Виконання арифметичних дій над багатозначними числами в цій системі дуже незручне. Однак римську нумерацію використовують і сьогодні, наприклад, для позначення століть (ХІХ ст.), років н.е. (МСМХСVIII – 1998), місяців у даті (20. ІХ. 2007), порядкових чисельників, а також похідних 4-го, 5-го і т. д. порядків (у IV, y V, …). Її також використовують для вказівки порядкових номерів монархів, наприклад, Петро І, Микола ІІ, Наполеон ІІІ і т.д.

 

Широкого вжитку запис IV набув лише в ХІХ ст. До цього найчастіше вживали запис ІІІІ. Однак запис IV можна зустріти вже в документах манускрипту «Forme of Cury», який датовано 1390 роком. На циферблатах годинників у більшості випадків традиційно використовують «IIII», замість «IV». Це пояснюється естетичними міркуваннями: такий напис забезпечує візуальну симетрію з цифрами «VIII» на протилежній стороні, у той час як перевернуту «IV» прочитати важче, ніж «IIII».

Тривалий час у римській нумерації був відсутній знак для позначення нуля. Сучасне слово «нуль» походить від латинського слова Nullus – ніякий. Вживалося воно, починаючи з ХІІ ст., у поєднанні Nulla figura (ніяка фігура) та Nullus circulus (ніякий кружечок). Самостійно вживається з XIV ст. і позначається N.

Для написання великих чисел, починаючи з 4000 і більше, використовували верхнє підкреслення знаків, що означало множення на 1000. Наприклад, V = 5000, X= 10000,  MV= 5000 – 1000 = 4000.

Для позначення дуже великих чисел загальноприйнятого правила не існує, але часто вживається нижнє підкреслення числа, що означає його множення на 1 000 000. Наприклад, L = 50 000 000, М = 1 000 000 000. Іноді для позначення множення на 1 000 000 вживають не нижнє, а подвійне верхнє підкреслення знаків.

У середньовіччі існували позначення – ІІІІ (замість IV), ІІХ (замість VIII) та VV (замість Х). Ті позначення, які вживаються зараз, називають пост-вікторіанськими.

У період після Ренесансу (епохи Відродження) часто стали складати хронограми – слова або фрази, написані зазвичай латиною, де окремі букви утворюють римськими цифрами певне число.

Хронограма – (від грец. chronos – час і gramma – запис), надпис на архітектурних та інших художніх пам’ятниках, особливо часто на пам’ятних монетах і медалях, в яких декілька букв, зазвичай латинського алфавіту, що позначають одночасно й римські цифри, виділені іншим шрифтом і підібрані так, що при додаванні передають рік пам’ятної події.

Якщо хронограма зашифрована у вірш, вона називається «хроновірш». Так, наприклад, медаль, яка була випущена у рік смерті швецького короля Карла ХІІ (1719 р.), містить такий хроновірш:

«aCh eIn sChVs aVs frIeDrIChshaLL Ist Des theVren CaroLLs faLL»

(нім.: «Ах, постріл із Фрідріхсхалла – смерть дорогого Карла»), тобто: C+I+C+V+V+I+D+I+C+L+L+I+D+V+C+L+L+L+L = MDCCXIX = 1719.

Хронограми зустрічаються в нумізматиці із середини XV ст. і до кінця XVIII ст. Особливо великої популярності вони набули в епоху бароко.

Баро́ко — характеристика європейської культури XVII–XVIII ст., центром якої була Франція. Стиль бароко з’явиdся в XVI–XVII ст. в італійських містах: Римі, Мантуї, Венеції, Флоренції. Саме епоху бароко прийнято вважати початком тріумфального ходу «Західної цивілізації». Під впливом ідей бароко Петро I своїми реформами змусив Росію відмовитися від своєї самобутності, а також від ідеї, що «Москва – третій Рим» на користь приєднання Росії до сім’ї європейських народів.

Далі буде

М.В. Шмигевський, кандидат фізико-математичних наук