Країна знань №7, 2023

Правила поведінки в людському середовищі сформувалися досить давно, але жахають масштаби нехтування цими правилами в нашому суспільстві.

Про технологію електронного безготівкового обігу академіка В.М. Глушкова

Історія безгрошових розрахунків починається трохи пізніше появи самих грошей. У певних випадках мандрівникам і торговцям було складно (і небезпечно) перевозити велику кількість золотих і срібних монет і злитків.
 
 

Про дискретну оптимізацію

Якщо критерій вибору відомий і варіантів небагато, то рішення може бути знайдене шляхом простого перебору і порівняння всіх варіантів. У випадках, якщо число можливих варіантів досить велике, доводиться застосовувати спеціальні методи пошуку оптимального рішення, тобто методи оптимізації.

Про шляхи та труднощі квантової теорії

Порожнеча, про яку ми багато раніше писали, набуває особливого значення в квантовій теорії. Причина в тому, що нові теорії вчені створюють не лише з цікавості. Щось не вкладається в межі вже усталених уявлень. Якісь старі загадки іноді з багатовіковим стажем будять уяву.
 

Електромагнітна гармата Миколи Бенардоса стартувала із ХІХ століття

У «Календарі пам'ятних дат видатних подій ЮНЕСКО» за 1981 рік відзначено «100-річчя винаходу Миколою Бенардосом електрозварювання». А в 1888 р. М.М. Бенардос вперше у світі винайшов «електромагнітну гармату».