Тамара Василівна Бєлих
Тамара Василівна Бєлих, математик,
кандидат технічних наук, головний редактор
журналу «Країна знань»

Вранці я поспішала на зупинку тролейбуса і побачила, що всі дивляться в один бік: на узбіччі в дивній позі сидів юнак, старшокласник. Двоє чоловіків поспішали до нього. Мені пояснили, що потерпілий перебігав вулицю в невідповідному місці, за сто метрів від переходу, і його збила машина.

Звичайно, я побігла до нього. Ми поклали його на траву. Він весь посірів. На його праву ногу жахливо було дивитися: вона згиналася в кількох місцях. Незабаром приїхала «швидка», та чи зможуть лікарі врятувати йому ногу? Юнак просто порушив правила дорожнього руху.

Б’ють на сполох пожежники: за минулі півроку збільшилася кількість пожеж, згоріли діти! Були порушені правила пожежної безпеки.

Літо! Можна купатися! Але жахливі цифри: скільки дітей потонуло!  Порушили правила поведінки на воді.

Повторю вам загальну істину – правила поведінки відпрацьовувалися протягом всієї історії людства, і нехтувати ними не можна!  Ціна вашої зневаги, безпечності, вашого „нехай!” – ваше життя, життя оточуючих, горе рідних.

Правила поведінки в людському середовищі сформувалися досить давно, але жахають масштаби нехтування цими правилами в нашому суспільстві.

Юнаки не поступаються місцем у транспорті жінкам, літнім людям. Дівчина наговорила грубощів дорослим. Розмовляючи, молодь користується нецензурною лексикою, навіть коли в компанії є дівчата, поруч дорослі. Не вибачаються, коли їм зроблять зауваження.

Все частіше зустрічаємо молодих людей напідпитку.  Отже, в їхніх родинах дорослі не заслуговують на повагу, мова старших безкультурна, вони зловживають алкоголем? Таке враження складається миттєво. 

Адже наша поведінка – показник нашої культури, вихованості, культури нашої родини, культури нашого роду, культури нашої країни.

Вивчайте правила культури поведінки, придивляйтесь до поведінки вихованих людей, адже ціна цих порушень правил буває дуже великою.

Т.В. Бєлих