Дбаючи про щастя інших, ми знаходимо своє власне. Науково-популярний журнал для юнацтва «Країна знань» №7, 2023

У юнацькому віці формується морально-психологічна готовність до сімейного життя. Статева ідентичність як елемент структури самосвідомості найповніше проявляється у можливості реалізувати себе у сім'ї. Саме в уявленні молоді про свою майбутню сім'ю, про взаємини подружжя, їх обов'язки та особистісні якості виявляється сприйняття статевих ролей. І своє майбутнє вони моделюють, орієнтуючись або на батьківську сім'ю, або на свої мрії, ідеали, уявлення про оптимальну рольову структуру сім'ї. Після закінчення навчання у школі починається доросле життя. Яку б цікаву професію ти не обрав і скільки б грошей ти не отримував, для відчуття повного щастя цього тобі завжди буде мало.

«Зміст нашого існування – пошук щастя», – вважає Далай-Лама.

Життєва мудрість

У романі Георгія Маркова «Сіль землі» є притча про трьох друзів.

Кожен із них мріяв про щастя. Але уявлялося воно кожному по-різному. Перший вважав, що це багатство, другому щастям здавався талант, а третій мріяв про сім'ю... Всі вони досягли свого. Перед кінцем життя зібралися друзі, щоб зробити висновки. Перший сказав: «Багатим я був, а щастя не відчув, вмираю скнарою  і людиноненависником».  Другий сказав: «Таланливим я був, а щастя не відчув, йду з життя, змучений самотністю». Третій промовив: «А я знав, що таке щастя. Іду обласканий близькими і залишаю землі найцінніше – нових людей».

Ця притча пригадується щоразу, коли йдеться про сенс життя, про призначення людини у цьому світі, про щастя. Кожна людина, якщо мріє про щастя, насамперед прагне благополучно збудувати подружнє життя. Подружнє життя – це не доля, яка випадає людині, а завдання, яке людина береться виконати. Воно буде таким, яким ти його створиш.

Поль Турньє порівнює подружжя з будівлею, в якій кожний день – це нова цеглина. Як чоловік, так і жінка шукає у шлюбі, сім'ї та дітях гарантію душевного спокою, матеріального забезпечення, сексуального задоволення та інтелектуальної гармонії. Саме ці фактори забезпечують міцність шлюбу та гармонію сімейних відносин. Якщо вони відсутні, виникає загроза зруйнування шлюбу.

Все починається з дитинства...  Доля кожного шлюбу визначається ще в  дитинстві, тобто задовго до створення сім'ї. Велике значення мають стосунки між батьками. Спостерігаючи за ними, дитина засвоює звички гармонійного спілкування з представником протилежної статі. З часом, не усвідомлюючи цього, переносить їх у свою новостворену сім'ю.

Здорове ставлення до шлюбу, почуття шлюбної відповідальності один за одного, правильне ставлення до сексуальності, виховання дівчини у певних традиціях честі та доброчесності, її вміння вести господарство, виховання у юнака поваги та шанобливого ставлення до жінки, дружини та матері його дітей – все це створює певні підстави міцного шлюбу.

Отже, правильна підготовка до подружнього життя – не результат здобутих теоретичних чи практичних знань, а робота над собою, над своїм «Я».

Звичайно, люди, які бажають одружитися, повинні бути здоровими, фізично та емоційно зрілими, розумово повноцінними. Відсутність цих чинників може з часом призвести до подружньої невірності, поставити під загрозу існування сім'ї.

Ніхто не народжується поганою чи доброю дружиною – нею стають, якщо захочуть. Подружнє життя налагоджується не відразу і це пояснюється низкою об'єктивних причин. Головна з них стосується статевих відмінностей. Чоловік і жінка, чудово доповнюючи один одного, природою влаштовані по-різному, і почуття, і відчуття у них різні. Такі відмінності стосуються багатьох сторін подружнього життя, але найістотніші пов'язані з інтимними відносинами. Дозрівання ніколи не є виключно фізичним, тому що людина – це складна істота, і всі пласти її складної структури взаємодіють між собою.

Відомо, що статеве дозрівання останніми роками прискорилося – це акселерація. Молодь швидше росте і раніше сягає так званої біологічної зрілості. Під біологічною зрілістю розуміємо здатність організму давати життя. Але щоб стати батьком чи матір'ю, цього недостатньо.

Між біологічною, психологічною та суспільною зрілістю людини існує тимчасова розбіжність, яка вказує на те, що в період дозрівання людини її завданням є не розмноження, а саме підготовка до свого призначення.

Більшість підлітків, дізнавшись із популярної брошурки про величезну кількість сперматозоїдів (живчиків) і не маючи достатніх знань з фізіології, уявляють, що цей надлишок десь збирається і загрожує вибухнути, а тому він повинен розрядити організм. Наочна ілюстрація схеми органів та пояснення їх функцій найчастіше заспокоюють молоду людину.

Вирішальним є те, що під час дозрівання чоловічий організм стає плідним, і ця плідність дивовижна у своїй щедрості. З цієї хвилини і до пізньої старості, а іноді й до кінця життя чоловік зберігає цю плодючість. Він повинен завжди пам'ятати, що скільки разів він вступає у статевий контакт із жінкою, стільки ж разів передає зародки життя. Біологічна природа піднімає чоловіка до ролі «сіяльника», що засіває життя, розвиток якого залежить від «ґрунту», на яке впало «зерно». Ти плідний, і з того часу покладається на тебе відповідальність за життя. Це найважливіша правда про період дозрівання:

Постійна плодючість чоловіка чітко обмежена життям яйцеклітини жінки. Розуміння цієї відмінності у родючості обох статей є ключем до розуміння відповідальності за народження дітей, так званого свідомого батьківства. Дівчина від періоду зрілості може бути здатною до запліднення лише кілька годин у циклі; чоловік постійно здатний запліднювати. У структурі плодючості жінки полягає розв'язка проблеми управління плодючістю, тобто можна вибрати момент для зачаття нового життя.

 У наш час кожне подружжя має опанувати знання планування сім'ї. Це сприяє не лише народженню здорових дітей, а й збереженню здоров'я жінки. Кожна жінка повинна добре знати свій організм і піклуватися про своє здоров'я все своє життя, якщо хоче бути щасливою у шлюбі.

Якщо молода жінка не усвідомлює, що відбувається в її організмі, її подружнє життя буде дуже важким. Усвідомлення всіх цих функцій організму жінки не тільки дозволить у майбутньому вільно керувати плідністю, а й стане проявом її суті жіночності.

Біологічна будова жінки говорить про те, що не лише її статеві органи, а й весь організм спрямований на материнство. Життя людини починається не від народження, а з моменту зачаття. Зачаття дитини не може бути випадковим, до нього слід дуже добре готуватися, якщо хочете народити повноцінну та здорову дитину. Лише від здорового подружжя народжується здорове покоління.

До народження дитини в сім'ї треба ставитися свідомо та відповідально.

Розуміння мужності - жіночності

Доля майбутнього подружнього життя багато в чому залежить від правильного ставлення молодих людей до своєї мужності у період дозрівання.

Період дозрівання – це період занепокоєння та відсутності доказів своєї мужності, себе самого. Концепція, що утримання від сексуального життя може загрожувати психічній рівновазі, має істотний вплив на дошлюбні відносини, а згодом і на подружнє життя. Молодий хлопець, навіть якщо він переконаний у правильності етичних норм, які вимагають статевої помірності, настільки стурбований своєю мужністю і, розуміючи, що вчиняє погано, часто вступає у статевий зв'язок, що вважає підтвердженням своєї мужності. Невпевненість у своїй мужності штовхає його на необдумані вчинки. Бере одну дівчину, наступну – власне кінця цього «ланцюга» немає, іноді він тягнеться через все життя чоловіка. Кількість переживань, кількість перемог, як йому здається, має затвердити його самого у фальшивому розумінні мужності – а насправді, це позиція підлітка, інфантильна,  егоїстична позиція хлопця, який бавиться за чужий рахунок. Суспільно ці забави є досить небезпечними, оскільки саме вони є причиною багатьох трагедій. Розуміння мужності серед юнаків у наш час недостатнє і дещо помилкове.

Дослідження науковців свідчать, що старшокласникам взагалі притаманне прагнення відповідати ідеалам мужності – жіночності. Вони вважають, що з розвитком суспільства ідеали мужності – жіночності змінюються, а в поняття «справжній чоловік» і «справжня жінка» у різні часи люди вкладали різний зміст. Напевно, для сучасних дівчат уже втратив інтерес чоловік, який був ідеалом для дівчини 20-30 років тому.

Справжня мужність – брати на себе відповідальність за долю обраної жінки.

Помилкове розуміння мужності впливає не тільки на долю жінки, воно безпосередньо загрожує спокою і навіть життю дитини, впливає на її долю. Хлопець, який сексуально бавиться з дівчиною, не має наміру стати батьком, – умовляє, навіть змушує дівчину зробити аборт, тобто перервати вагітність, убити дитину.

Справжня зрілість – це дбайливе ставлення до кожної слабкої істоти, насамперед до своєї дитини. Зростаюча відмова від батьківства є подальшим підтвердженням незрілості чоловіків. На таку концепцію мужності впливають різні складні чинники: сам юнак, можливо, не до кінця відповідальний за свої вчинки, він може бути жертвою свого оточення або навіть жертвою дівчини, яка просто провокує його.

 Дівчина ж часто схвалює поведінку активного, агресивного та нестримного чоловіка. Слід зазначити різке зниження в наш час вимог жінок щодо мужності сильної статі, що викликає в чоловіків зниження тенденції до особистісного зростання.

Проте майже всі дівчата, які одружуються, підкреслюють важливість для себе таких рис майбутнього супутника життя, як інтелігентність, розум, цілеспрямованість, доброта, порядність, чесність, працьовитість, турботливість, освіченість, серйозне і відповідальне ставлення до життя, почуття власної гідності, любов до сім'ї, навіть почуття гумору.

Подібно до сучасних молодих людей, дівчата в наш час також часто мають неправильне розуміння жіночності. Недостатнє сприйняття своєї статі особливо виразно виступає під час дозрівання. Часто це є наслідком невірно зрозумілої емансипації: дівчина вважає мужність привілеєм і намагається наслідувати чоловіків, обираючи відповідний стиль поведінки, а саме: вживання алкоголю, куріння, вживання грубих слів, розкутість, відсутність у стосунках із чоловіками дівочої гордості.

 Дівчина повинна не тільки бути добре поінформованою про наслідки своєї легковажності у відносинах із представниками протилежної статі, а й пам'ятати, що основна відповідальність у результаті лежатиме на ній. «Ідеальна» дружина в уявленні чоловіків має бути наділена такими рисами, як вірність, скромність, комунікабельність, зовнішня привабливість.

 Як бачимо, у шкалі якостей обранців обох статей переважають моральні та соціальні характеристики особистості.

Психологи вважають, що основу сумісності у шлюбі становлять прямо протилежні риси, які притаманні двом різним статям, – мужності та жіночності. Поряд з цим, велике значення мають рівень та шкала особистісних цінностей. Жіночність передбачає м'якість, ніжність, делікатність, охайність, ласкавість, простоту, вірність, відданість, сором'язливість, уміння дорожити дружбою та любов'ю. Жіночність – це вміння акумулювати тепло і віддавати його сім'ї. Тому лише жіночність здатна зачарувати чоловіка. На відміну від жінок, чеснота чоловіків є мужністю. Кожен чоловік має бути завжди й у всьому надійною опорою жінці.

 Мужність – це насамперед світлий розум, душевне благородство, лицарське уявлення про честь, відвагу, доброту, вміння відповідати за все за велінням серця, готовність до подвигу. Але, на жаль, далеко не всі жінки жіночні, а чоловіки – мужні, хоча їхній зовнішній вигляд часто й відповідає «останньому зойку моди». Юнаки та дівчата надають великого значення зовнішньому вигляду людини. І водночас вважають, що зовнішня привабливість без внутрішньої, духовної краси немає значення.

Але психологічної сумісності, яка становить підставу щасливого шлюбу, можна досягти лише постійною взаємодопомогою, увагою, повагою та чуйністю, які сприяють взаєморозумінню та виникненню почуттів.

ТЕСТ

Цей невеликий тест допоможе визначити чоловічі або жіночі риси характеру.

Інструкції. Оцініть наведені твердження позитивно чи негативно: «так», «ні» чи «не знаю».

  1. Люблю керувати в компанії, якщо з'являється така можливість.
  2. У складних чи конфліктних ситуаціях шукаю підтримки у близької людини.
  3. Легко приймаю рішення.
  4. Мені властива чуттєвість, я легко піддаюся емоціям.
  5. Боюся за власний авторитет.
  6. Виявляю турботу про свій зовнішній вигляд, і мені це приносить задоволення.
  7. Зазвичай дію за обставинами, рідко покладаюся на почуття.
  8. Буває, що кокетую з особами протилежної статі.
  9. Для мене характерні сила волі та незалежність у вчинках.
  10. Завжди ношу із собою дзеркало.
  11. Не лише довго пам'ятаю про несправедливе ставлення до себе, а й завжди намагаюся відплатити.
  12. Погано володію собою і не вмію зберігати холоднокровність у критичних ситуаціях.
  13. Вважаю, що людина не повинна виставляти свою любов напоказ.
  14. Я – натура романтична.
  15. Мені дістався у спадок характер батька.

Ключ: За кожну ствердну відповідь («так») на запитання 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15 та негативну відповідь («ні») на питання 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14 ти отримаєш по 10 балів, за кожен знак питання – 5 балів. Підрахуй загальну кількість балів.

Інтерпретація:

  • 100–150 балів свідчить, що психологічно ти стовідсотковий чоловік. Рішучість, самостійність, незалежність – твої сильні сторони. Ти можеш надавати підтримку іншим і знаєш, навіщо живеш, твій спосіб життя подобається іншим. Разом з тим тобі – звернути на це увагу – притаманні певний схематизм та стереотипність мислення у питаннях статі та власної мужності. Якщо ж таку кількість балів набрала жінка, то слід задуматись: чи подобається їй насправді бути такою?
  • 50-99 балів свідчить про великий діапазон твоїх проявів. Якщо потрібно, ти можеш виявляти суто чоловічі риси, а якщо буде потрібно, то й типово жіночі. Тобі вдається поєднувати лагідність із рішучістю, чуттєвість зі здоровим глуздом, розумом. Можливо, іноді життєві обставини примушують тебе до дій, які більш характерні для протилежної статі, але твоє вміння пристосовуватись і висока психічна гнучкість допомагають тобі у будь-якій ситуації.
  • Менше 49 балів свідчить про те, що психологічно ти – стовідсоткова жінка. У наш час такий тип зустрічається дуже рідко. Тобі подобається куховарити, займатися домашнім господарством, виховувати дітей, ти дбайлива і у всьому підкоряєшся чоловікові. Будь сміливішою, з такими якостями ти легко можеш стати ідеалом для чоловіка. Але не забувай, що це з галузі фантастики. Реальний чоловік, який полюбить тебе, буде сприймати тебе такою, якою ти є. Якщо за такої кількості балів насправді ти виявився чоловіком, то залишається лише поспівчувати тобі...

У кожному колективі є дівчина, з якою хлопці запанібрата: можуть поплескати по плечу, отримати у відповідь, розповісти в її присутності анекдот чи нецензурно вилаятися.

А є інший тип – ніби непомітна, а так може глянути, що юнаки відразу ж підтягуються, стають серйознішими, з такими дівчатами поводяться інакше, їх люблять благородніше. Чому? І тому, що вимоги їх вищі.

За спостереженнями співробітників Вільнюського кабінету сімейних відносин, найчастіше нещасними у шлюбі бувають ті жінки, які забули про головну цінність представниць прекрасної статі: жіночність. Такі жінки виділяються вільною, грубою манерою триматися, надмірною незалежністю, рішучістю: сигарета в зубах, різкий голос, навмисне чоловічі мовні обороти, вживання нелітературної лексики.

Л. М. Толстой вважав: «Жінка, яка намагається бути схожою на чоловіка, так само потворна, як і женоподібний чоловік». Хоча, напевно, за його часів таких жінок було менше, ніж зараз.

Секс і любов

Потяг людини має три джерела: Душу, Розум і Тіло.

Потяг душі породжує дружбу.

Потяг розуму породжує повагу.

Потяг тіла породжує бажання.

Поєднання трьох потягів породжує любов.

«Гілки персика», давньоіндійський трактат про кохання

Любов має велику натхненну силу. Вона чудовий учитель, часом кращий з учителів. До зустрічі з любов'ю (щоб вона стала щасливою) молоді люди мають готуватися духовно. Бути готовим  до зустрічі з любов'ю – це чудово уявляти собі, що становить внутрішню красу людини, її духовну силу.

До весілля все було добре, а потім... А що змінилося після весілля? Чи не тому, що люди мало знали один про одного? Але помиляються й ті, хто був знайомий довгі роки. Чому таке буває?

Може, тому, що молоді люди мало говорять між собою про свої очікування один від одного: про те, що подобається чи не подобається у поведінці іншого; про те, як вони представляють своє повсякденне життя. Саме такі розмови допомагають і краще пізнати один одного, і розібратися у своїх почуттях. А головне – вони можуть бути не менш цікавими, ніж обговорення прочитаної книжки чи переглянутого фільму. Література та кіномистецтво – лише відображення життя, а розмови про свої очікування – це саме життя.

Андре Моруа писав: «При зародженні кохання закохані говорять про майбутнє, а при його відході – про минуле».

Виникає питання: де ж можна зустріти цікаву людину? Таких місць багато. Подумаємо: як, де і з ким проводять вільний час? Це може бути спортивна секція, танцювальний ансамбль, хор тощо  (залежно від інтересів). За даними соціолога А. Г. Харчева, 52% молодих людей знайомляться не за місцем навчання чи роботи, а в інших місцях: у друзів, на дискотеці, у туристичних походах тощо.

Був час, коли молодих людей знайомили батьки, попередньо домовившись про це. І в наш час все частіше трапляються подібні випадки. Це пов'язано не тільки з тим, що молодь, що працює, майже весь свій час проводить на роботі, часто в нечисленному колективі, де обмежено спілкування з представниками протилежної статі. Колись вважалося обов'язковим добре знати сім'ю, з якої вийшли наречений та наречена, це було певним гарантом міцності шлюбу та народження здорового покоління. Звичайно, такий спосіб знайомства має і свої переваги, і свої недоліки. Можна також скористатися службою знайомств.  

Але пам'ятай: право вибору у будь-якому разі знайомства залишається за тобою.

Останнім часом стала поширеною форма знайомств в Інтернеті. Про небезпеку таких знайомств уже багато написано. Найчастіше до такої форми знайомств вдаються люди, які відчувають труднощі при живому спілкуванні, мають обмежене коло знайомих, дуже інтровертовані, самотні, з порушеннями психіки, шукачі пригод тощо.

Перші години спілкування можуть багато розповісти про людину, передбачити стиль майбутніх відносин. Безсоромний стиль поведінки не сприятиме встановленню чистих, відвертих відносин. Поспішне освідчення в коханні, може, комусь буде приємним, але взагалі має насторожити – такі слова не кажуть легко. А взагалі багато залежить від ситуації та від самої особистості. Саме від жінки залежить стиль стосунків, їхня чистота, цнотливість.

Французький літератор і філософ Клод Адріан Гельвецій  стверджував: «Кохання стає моральним гріхом, якщо воно стає основним заняттям, тоді воно розслаблює розум і змушує деградувати душу».

 Секс і те, що молоді люди називають любов'ю, мають часом трагічні наслідки у їхньому житті. З'ясуємо, що таке секс і що таке кохання. Секс – це діяльність, спрямована на задоволення фізіологічної потреби поєднатися з тілом іншої людини з метою отримання чуттєвого задоволення або продовження роду.

Дослідники схильні вважати, що ранні статеві стосунки сучасних підлітків та молоді є негативним явищем. Соціологи наводять статистичні дані та вказують на певні невтішні тенденції у житті молодих:

  • більшість молодих людей мають дошлюбні статеві контакти;
  • катастрофічно зросла кількість ранніх вагітностей;
  • сексуальне насильство серед підлітків та молоді;
  • зростає кількість позашлюбних дітей;
  • зростає кількість підлітків, юнаків та дівчат, які мають захворювання, що передаються статевим шляхом;
  • Україна посідає перше місце у світі за кількістю абортів;
  • дедалі більше зростає кількість ранніх статевих відносин.

Явище ранньої сексуалізації молодих (мається на увазі не лише ранній досвід, а й «інформаційне зараження» дітей та школярів) можна назвати масовим. Воно виявляється у багатьох аспектах: політичному, демографічному, соціокультурному, моральному, медичному, педагогічному, психологічному.

Можна навести деякі з негативних наслідків сексуальної революції:

  • погіршення здоров'я (тілесного та душевного);
  • демографічні проблеми (установки на зменшення народжуваності, проблеми репродуктивного здоров'я майбутніх батьків тощо);
  • руйнування основ сім'ї та шлюбу (розлучення як нормальне явище, збільшення розриву між статевим життям та шлюбом; гедоністичні установки у спілкуванні та технологізація, бездуховність інтимних відносин; легалізація та поширення нетрадиційних орієнтацій тощо);
  • психолого-педагогічні проблеми дітей із неповних сімей, дитяча невротизація, агресія, психотравми, пов'язані із сексуальним насильством;
  • морально-етичні проблеми – розбещеність молоді, цинізм, відхилення як норма, насильство тощо.

Людина, яка досягла лише рівня фізіологічної зрілості, але ще незріла психологічно і тим більше морально, помічає фізіологічні зміни свого тіла, а також зміни свого внутрішнього стану. Змінюється кровообіг і в діяльності залоз внутрішньої секреції та епідермічного покриття, що призводить до дії статевих органів. Завдяки цьому людина подібно до представників тваринного царства гарантує збереження та підтримку свого роду.

Але секс, як позитивне та природне явище, ще не забезпечує духовної розрядки. Виникає почуття, яке можна назвати резонансом взаємного тяжіння, що має на меті продовження роду. Якщо навіть зважити на силу цього тяжіння і єдність між закоханими, то любов'ю це ще не можна назвати. А тут ще постає питання обов'язків перед партнером.

Потреба у сексі до шлюбу означає, що в людини найголовнішим у житті є секс. Але життя складається не лише із сексу. Що робити після сексу? Ті, хто вступають у дошлюбні статеві відносини, задовольняють насамперед свої потреби, думають лише про себе, але не про свого партнера. Секс без відданості може принести багато серцевого болю. Секс – це не розвага.

Будьте розумними і бережіть себе заради людини, з якою хотіли б провести все своє життя. Бережіть себе для справжнього кохання! Бережіть своє здоров'я, щоб народити здорових та розумних дітей від коханої людини! Яким би чудовим не було дошлюбне кохання, воно саме по собі не може забезпечити міцне сімейне щастя.

Прагнення різноманітності зв'язків – це часто показник особистісного примітивізму, нездатності до глибокого почуття. Статева поведінка чоловіка залежить не від біологічних, а насамперед від соціальних і культурних чинників. Чим багатший духовний світ чоловіка, тим більше його статевий потяг залежить від поваги до жінки, тим більше він вибірковий.

Любов – це акт нескінченної великодушності, на яку здатна не кожна людина. Любити – найважче. По-справжньому любить лише той, хто здатний дати коханому те, що йому потрібне.

Мистецтво кохання – найважче у світі. Іноді під уявною невинністю цього почуття ховається шантаж і незрілість, психологічне вбивство і позбавлення особистої свободи, насильство проти душі та обмеження особистісного зростання. Взаємне доповнення необхідне для повного самопізнання. Ті, хто уникають цього, не досягають цілісності, а одна із сторін їхнього характеру в сублімованій формі проявляється в підвищеній агресивності, яка спрямована проти того аспекту життя, що вони втратили в молодості.

Кохання – найсильніша з усіх пристрастей, оскільки воно одночасно заволодіває розумом, серцем та тілом (Вольтер).

Ранні та дошлюбні статеві контакти в результаті призводять до втрати самоповаги, до зневіри у справжнє кохання, до розпорошення почуттів, до втрати здоров'я та можливості в майбутньому мати власних дітей.

Вважається, що саме дошлюбні зв'язки характеризують мораль суспільства.

Контроль за сексуальною поведінкою є важливим для цивілізації (З.Фрейд).

Т.І. Харісова, викладач психології Львівського державного аграрного університету