Чому ми постійно тривожимося? Науково-популярний журнал для юнацтва «Країна знань» №10, 2023

Спочатку спробуйте згадати, що ви дивилися або читали в Інтернеті сьогодні зранку? Який був настрій, коли ви тільки розплющили очі? Як він змінився після того як ви відклали телефон і пішли чистити зуби?

Поганий настрій.

Звідки постійно береться почуття втомленості, тривожні думки, почуття розгубленості та апатії? Ваш мозок має властивість змінюватися під впливом досвіду. Особливо емоційного, особливо негативного. Ви також знаєте, що ми сильніше реагуємо на те, що викликає негативні почуття: на критику, ніж до компліменти.

Те саме стосується інформації, яку ви в себе пускаєте та обробляєте щодня. А точніше, її якість, кількість та суть. Дитина народжується з незрілим мозком і робить величезний стрибок у розвитку за перші п'ять років: тому що мозок немовляти реагує на всі сигнали органів чуття, миттєво створюючи для нової інформації матеріальне втілення у вигляді клітин та їх сполук.

Ми не маємо броньованої шкіри і не живемо у вакуумі. Нейропластичність – це властивість мозку, що дозволяє йому адаптуватися під впливом досвіду. І це сильна сторона, але якщо ми не усвідомлюємо її впливу, вона може стати нашою слабкістю.

Чому? Тому що досить регулярне повторення реклами та пропаганди підтверджує, що через навчання можна «налаштувати» людський мозок на конкретні потреби та емоції, зробивши певний товар для нас невід'ємною частиною життя, або переконати в тому, що народ сусідньої країни є смертельною загрозою для нас.

Одні й самі сценарії у романтичних фільмах, одні й самі сексуальні стимули у порнографії, політичні лозунги і емоційні заяви на мітингах, наративи у соціальних мережах, які ми засвоюємо щодня, змінюють структуру нашого мозку. Разом з цим змінюються і наші психофізіологія, емоційність, переконання, мислення, цінності, національне самосприйняття, мотиви, переживання.

Чому ми постійно тривожимося

ЧОМУ і КОМУ ви дозволяєте впливати на себе?

Звичайно, у наш час, коли рівень стресу постійно підтримується або загрозою смерті, або спостереженням (коли я є свідком жахливих та травмуючих подій) за тим, як людство в цілому у різних куточках світу знищує себе. Наш фокус уваги постійно привертають новини. Напевно сьогодні як ніколи людина стежить за тим, що виходить за рамки її безпосередніх потреб і інтересів. І це природно, сьогодні світ в цілому відчувається небезпечним а майбутнє для багатьох дуже розмите.

І що ще природно, ми намагаємося в перервах від шокуючого і обурюючого контенту, плюс не забуваємо, що стреси повсякденного життя ніхто не відміняв – ми намагаємося зняти напругу, відволіктися. Куди ми «йдемо» – в Інтернет. І там ми також не перебірливі в інформації, яку в себе впускаємо.

Якого характеру контент ви споживаєте регулярно? Чого більше у вашому особистому інформпросторі – воєнного контенту, котиків та собачок, новин, напівголих або абсолютно голих людей, кулінарні відео, після яких неможливо заснути, бо відповідні зони мозку вже простимульовані? Проаналізуйте, як часто у вас виникає тривожний стан або апатичний після того, як ви продивилися стрічку в соцмережі? На кого ви підписані? Що частіше потрапляє в ваше поле зору і які емоції викликає? Як ви себе почуваєте?

Чому ми постійно тривожимося

Наприклад, прочитали  десять постів про загиблих воєнних, потім відкрили Tik Tok, у якому дівчина намагається натягнути гумову качку собі на голову, потім відкриваєте Facebook і перше, що вам попадається, – інформація про те, що дуже серйозний астролог оголосив кінець світу на наступному тижні.

У нас є мимовільна і довільна увага. Мимовільна увага виникає внаслідок впливу подразника на будь-який з аналізаторів і підтримується незалежно від свідомих намірів людини і без вольових зусиль з її сторони. Якщо ви не готові або не можете відмовитися від соціальних мереж – наведіть порядок у своїх рекомендаціях, бо це те, що буде впливати на ваш стан без вашої попередньої згоди.

Довільна увага – свідомо регульоване зосередження, що спрямоване і зв'язане з свідомо поставленою метою, з вольовим зусиллям.

Чому ми постійно тривожимося

ТЕ, НА ЧОМУ МИ ДОВГО ФОКУСУЄМО СВОЮ УВАГУ, ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ.

На чому я частіше фіксую увагу?

Куди витрачаю значну частину своєї енергії?

Чи воно того варте?

Якщо ви зосереджені на одній або двох сферах свого життя, є ризик підвищення тривоги з приводу невдач у цих сферах. Якщо цих сфер занадто багато – зростає вірогідність перевтоми і втрати мотивації. Чим частіше ви зосереджуєтеся на тому, чого у вас немає, тим частіше вас будуть охоплювати гнів або відчай. Власні недоліки та недосконалість оточуючих будуть затьмарювати ваше життя.

Як знижувати рівень тривоги самостійно?

Нам потрібно розуміти, що головне джерело тривоги – невизначеність завтра. Відсутність горизонту планування, почуття, що якщо ти розслабишся на хвилину, одразу полетиш у прірву. Довготривала невизначеність – вищий ризик розвитку депресивного стану.

1. Направляйте свою увагу на ЗАРАЗ. Усі думки та бентежні події діють на нас таким чином, що ми випадаємо із себе, зі свого життя і переміщуємося у неіснуючий світ переживань фантазій, або болючих спогадів, це так само як і соц. мережі – нереальний світ. Ваша довгострокова відсутність в актуальній реальності може викликати почуття спустошеності.

ЗАВТРА МЕНЕ НЕМАЄ – Я Є СЬОГОДНІ

2. Фізична активність. Любите велосипед – знайдіть час кататись на велосипеді, йога – займайтесь, танці – танцюйте, басейн – якщо є така можливість, піша прогулянка найкраще перед сном. Ходьба це транс, у якому мозок відпочиває. Бо ми даємо таким чином вихід енергії негативних почуттів яка відбивається у тілесній напрузі.

3. Повертайте увагу до того, чим ви зараз зайняті, що вам подобається робити зараз. Коли ви дивитеся фільм із дитиною, намагайтесь відкласти телефони і побути один з одним, проводячи час із друзями – зосередьтесь на цьому спілкуванні і будьте в ньому, свідомо вигулюєте собаку, навіть якщо ви самі.

4. Створіть свої особливі особисті ритуали. Це може бути піклування про себе, коли ви наносите макіяж, або робите манікюр, масаж, в’язати, готувати – це теж трансові стани.

Зробіть собі приємно, у часи, коли неприємного більш ніж достатньо.

Чому ми постійно тривожимося

Як захистити себе від негативу?

Чи потрібно фільтрувати інформацію? Однозначно. Але це в жодному разі не повинно стати для вас відривом від реальності та уникнення будь якого негативу. Розумієте, абстрагуватися – це, мабуть, буда чудова стратегія збереження внутрішнього спокою в інші часи,  але не в сьогоднішніх реаліях. Закриваючись і ховаючись від своїх страхів, ви формуєте своє ставлення до себе, ви буквально кажете собі: «я вразливий, не витримаю, не впораюся». А це означає, що вам доводиться підтримувати стан напруги і настороженості, щоб бути готовим стиснутися, сховатися або втекти від неприємних переживань.

З негативними почуттями треба бути в контакті та вміти зустрічатися з ними. Як і з проблемами, з невдачами, зі труднощами. Інакше їх вплив на вас матиме ефект у рази сильніший.

Оберіть специфічні часи для перегляду новин. Замість того, щоб дізнаватися про новини протягом усього дня, виберіть конкретний час, коли ви будете оновлювати себе щодо поточних подій.

Важливо навчитися казати «ні» перегляду надмірно тривожної чи негативної інформації.

Обирайте надійні джерела інформації. Віддавите перевагу джерелам, які надають достовірну та об'єктивну інформацію. Уникайте сенсаційних заголовків і сумнівних джерел.

Будьте чуйні та уважні. Будьте чутливими від моменту до моменту. Спостерігайте  кожен свій рух, кожну думку. Їжте чутливо, дихайте уважно – тоді формується дуже тонка, але міцна енергія.

Чітке відчуття себе та свого тіла створює центр внутрішньої тиші, сили та спокою.

Дана Корнієнко, психолог