Країна знань №10, 2023

Як творча особистість, учений не може залишатися осторонь суспільного життя. Більше того, від його позиції все більше залежить і прийняття рішень владою, і шляхи соціально-економічного поступу суспільства.

В.М. Челомей

«... важливо не пропустити таланти. Інколи, прислухаючись до несподіваних висловлювань людини, можна знайти таланти, а з них можуть вийти видатні люди, з яких, хто знає, можливо, й генії будуть. Знайти таку людину – це важливіше, ніж знайти діамант чи будь-який інший дорогоцінний камінь».

– В.М. Челомей

Математика в історичному розвитку

Математика – це наука про кількісні відношення і просторові форми реального світу. У нерозривному зв’язку з вимогами техніки і природознавства запас кількісних відношень і просторових форм постійно розширюється і при цьому загальне математики наповняється усе більш багатим змістом.

Шлях від світлопису до фотографії

Потреба зображати дійсність виникла у людства дуже давно. Ще у далекому минулому, за допомогою малюнків, перші люди намагалися передавати важливу інформацію та запам'ятовувати важливі події.
 
 
 

Астрономія і календар ацтеків

Більшу частину інформації про цивілізацію ацтеків, про їхню культуру, релігію, науку ми знаходимо в кодексах ацтеків – мальованих рукописних книгах, написаних як на місцевому папері амате чи метль, так і на папері, привезеному з Європи.