Ви довели це подвигом справжньої мужності. Науково-популярний журнал для юнацтва «Країна знань» №1, 2024

 Хочеться розповісти вам про нашого земляка Миколу Миколайовича Міклухо-Маклая – видатного вченого та мандрівника. Вам будувати своє життя, а приклад треба брати з найкращих представників Людства. Сподіваюся, ця коротка стаття розбудить цікавість, і ви, взявши в бібліотеці потрібні книги, із захопленням прочитаєте про подорожі та відкриття Миколи Миколайовича Міклухо-Маклая.

За найпоширенішою версією рід Міклухо-Маклая та його незвичайне прізвище ведуть свій початок від запорізького козацтва. Далекий предок Миколи Миколайовича Охрім Макуха був курінним отаманом запорізького війська і разом із Богданом Хмельницьким воював проти польських поневолювачів. Микола Миколайович Міклухо-Маклай називав себе нащадком Тараса Бульби. І небезпідставно.

Справа в тому, що Охрім Макуха мав трьох синів, які разом із ним воювали проти поляків. Один із них закохався у польську панночку і перейшов на бік супротивника. Тоді батько наказав двом іншим синам викрасти його. У цій операції загинув один із двох синів, але зрадника було доставлено батькові, який власноруч убив його.

Прадід Миколи Миколайовича мав прізвисько Махлай, тобто. клаповухий. Саме він, Степан Махлай, у 1772 р. у битві під Очаковим, командуючи козачою сотнею, відзначився безприкладною хоробрістю, за що отримав чин хорунжого та російське дворянство. Сама Катерина ІІ вручила йому дворянську грамоту та орден Володимира І ступеня.

Микола Миколайович Міклухо-Маклай
Микола Міклухо-Маклай
(1846–1888)

Звісно, не годилося писатися «Клаповухим» у таких високих документах, та й прізвище предка Макуха було неприйнятним. І Степан Махлай почав підписуватись Міклухо-Маклай, передаючи це прізвище своїм нащадкам. З дворянським титулом він отримав землі в Чернігівській губернії.

Це – походження Миколи Миколайовича за батьківською лінією. Мати ж його – дочка військового лікаря, німця, родича Гете і водночас племінниця Міцкевича. І про себе Миколи Миколайовича говорив: «Моя персона є живим прикладом того, як об'єдналися три сили, що одвічно ворогують. Гаряча кров запорожців мирно злилася з кров'ю їх, здавалося б, непримиренних ворогів – гордих ляхів, розбавлена кров'ю холодних німців».

Микола Миколайович народився 1846 р. у батьківському маєтку біля міста Боровичі Новгородської губернії. У 1863 р. він вступає до Петербурзького університету, але через рік був виключений із нього за участь у студентських виступах. Продовжує навчання в Німеччині – Лейпцигу та Єні, де був відзначений увагою професора Ернста Геккеля. І вже в 1866 р. вирушає з ним з експедицією Середземномор'ям з метою дослідження тваринного світу морів, особливо ракоподібних і губок.

Жага знань та пристрасть до подорожей привели Міклухо-Маклая у 1869 р. до арабського світу – Марокко, узбережжя Червоного моря. Щоб глибше проникнути в цей світ і вивчити його, він переодягся в арабську сукню, поголив наголо голову, а за природою він був смаглявим і зовні мало чим відрізнявся від арабів, тим більше, маючи надзвичайну здатність до мов, він чудово оволодів арабською.

Після того, як Микола Миколайович прочитав статті про Нову Гвінею, він загорівся бажанням досліджувати природу, побут, звичаї тих місць, яких ще не торкнулася цивілізація. Російська географічна громада субсидувала його поїздку на Нову Гвінею.

І ось 8 вересня 1871 р. корвет «Витязь» доставив Міклухо-Маклая до берегів Нової Гвінеї, до затоки Астролябія. Слід сказати, що «онуком» цього «Витязя» було науково-дослідне судно «Витязь», на якому було відкрито найглибшу океанічну впадину – Маріанську, що знаходиться на південний схід від Маріанських островів. Її глибина 11 034 м, а протяжність 2000 км. Якщо Гімалаї опустити в цю западину, то над ними було б ще 2 км. морської води.

Перед мандрівниками відкрилося узбережжя, що густо заросло розкішною рослинністю. Спустили човен. І Микола Миколайович із матросами вирушив на знайомство з невідомою землею. Капітан судна, побоюючись за Миколу Миколайовича, просив його взяти з собою зброю, на що той відповів, що замість зброї везе намисто, стрічки, шматки матерії. Побачивши човен, що наближався, тубільці розбіглися і лише найсміливіший, який назвав себе Туєм, наважився на спілкування з Міклухо-Маклаєм.

Матроси спорудили на березі будиночок, знесли туди все необхідне, підняли над будиночком прапор Росії. Корабель відправився. З Миколою Миколайовичем залишилися швед Вільсон та полінезієць Бой. Маклай часто ходив вузькими лісовими стежками до селищ тубільців, викликаючи занепокоєння своїх супутників.

 Для тубільців була дивовижна його біла шкіра, його одяг вони вважали другою захисною шкірою. Не завжди Маклай зустрічав дружній прийом. Якось він потрапив у незнайоме село. Чоловіки з піками навперейми оточили його. Пози їх були загрозливими. Микола Миколайович був беззахисний. Зброї він принципово не носив. Тоді він сів на землю, спокійно зняв черевики, ліг, поклав мішок під голову і заплющив очі. Це викликало надзвичайний подив у тубільців, а старий, який найбільше кричав, раптом почав показувати на небо і пояснювати всім, що це людина з Місяця – каарам тамо.

Ернст Геккель та Микола Міклухо-Маклай
Німецький натураліст Ернст Геккель зі своїм
асистентом Миклухою-Маклаєм
на Канарських островах, 1866 рік

Тубільців вражала безстрашність Маклая, і вони повірили, що він не може померти. Але не менше їх вражали деякі речі Маклая. Особливо дзеркало, яке вони вважали «водою, що стоїть». Вони дуже вразилися і злякалися, коли Маклай запалив спирт, вважаючи: якщо можна запалити воду в тарілці, то всесильний Маклай може запалити море. І вони стали благати його не запалювати море, інакше вони загинуть.

Миколу Миколайовича цікавило все: побут, зброя, будови тубільців. Серед європейських учених була думка, що папуаси щось середнє між людиною і твариною, недолюди. І на голові у них не волосся, а шерсть, як доказ їхньої неповноцінності.

Маклай поставив собі завдання спростувати таке твердження. Для цього потрібно було взяти зразки волосся у тубільців. Але як? Тоді він вирішив піти на «обмін»: відрізав своє пасмо волосся в обмін на пасмо волосся папуасів. Таким чином, він обстриг майже все своє волосся. Але згодом таки довів, що у папуасів не шерсть, а волосся. І взагалі, вони за своїми здібностями не відрізняються від людей інших континентів, просто рівень їх розвитку ще дуже низький. Маклай навчав тубільців прийомам землеробства, показував, як треба поводитися зі знаряддям праці. Досі на узбережжі південно-східної Нової Гвінеї називають сокиру – сокирою Маклая, лопату – лопатою Маклая та ім'я «Маклай» дають багатьом новонародженим.

Незважаючи на величезний науковий інтерес, який у Миколи Миколайовича викликала Нова Гвінея, він дуже сумував за батьківщиною. І часто, дивлячись на небо, він співав: «Зірочки ясні, зорі прекрасні… вість принесіть з рідного краю».

Рідний край був далеко. Дошкуляли хвороби, які треба було перемагати. Хворів Вільсон, помер Бой. Припаси закінчувалися, одяг та взуття зносилися. Свою останню пристойну сорочку він подарував тубільці на весілля, що викликало неймовірне захоплення, особливо гудзики і крохмальний комірець, що відстібувався.

Тубільці Маклая полюбили, йому вірили, радилися з ним. Саме така довіра допомогла йому зібрати чудову колекцію туземної зброї та знарядь праці, рослин, відомостей етнографічного плану.

Понад рік прожив Микола Миколайович на Новій Гвінеї. Папуаси вмовляли його не залишати їх. Довелося дати слово, що він повернеться. І він дотримав його.

У грудні 1872 р. на горизонті з'явився димок. Корабель наближався. Попереду була Батьківщина. Ящики з колекціями та записами були покладені на корабель. Тубільці на ношах урочисто несли Маклая до берега. А на прибережному дереві залишилася дошка з мідною платівкою, напис на якій говорив: «Витязь» вересень 1871 року.

Міклухо-Маклай
«Ізумруд» грудень 1872 р.

Миклухо-Маклай на півострові Малакка, 1874—1875 рік
Миклухо-Маклай
на півострові Малакка, 1874—1875 рік

Маклай ще двічі приїжджав до папуасів. Він привіз їм лопати, ножі, насіння кавового дерева, ананасів, цитрусових та інших рослин. Навчав садити і доглядати їх. Він привіз навіть двох кіз та телицю, яких вони сприйняли як свиней із зубами на голові. До нього, як і раніше, стікалися із сіл люди з проханням прийняти їх, порадитися з різних питань.

Микола Миколайович був чудовим художником-графіком. Він залишив понад сімсот замальовок аборигенів Нової Гвінеї та Малакського півострова. Хоча зробити це було непросто – «моделі» боялися, що замальовка їх згубно вплине на їхню долю. Іноді доводилося розплачуватися тютюном за право малювати навіть їхнє житло.

Свої антропологічні та етнографічні дослідження Микола Миколайович проводив не лише на південно-східному березі Нової Гвінеї, який так і називається «Берег Маклая», але він побував на островах Океанії, Індонезії, на Малакці, в Австралії. У хронологічному порядку це має такий вигляд: 1873 р. – Філіппіни та Індонезія; 1874-75 р.р. – Малаккський півострів, де він вивчав племена самангів та сакаїв; 1875-76 гг. – відвідав старих знайомих на березі Маклая; 1878-82 рр. провів в Австралії (в Сіднеї), де заснував першу біологічну станцію. Відлучаючись із Сіднея в 1879 р., відвідав Малайзію, а в 1880 р. знову відвідав Нову Гвінею.

У 1882 р. Міклухо-Маклай на деякий час приїхав до Росії, де став героєм дня, оскільки його науковий подвиг був неоціненним. Він виставив свої найбагатші колекції, читав лекції в Петербурзі та Москві. Він закликав інтелігенцію їхати до Нової Гвінеї, організовувати там поселення та залучати тубільців до цивілізації. Це знайшло широкий відгук. Але цар не підтримав цю затію і категорично відмовив Маклаю у підтримці.

 Лев Миколайович Толстой писав Міклухо-Маклаю: «Ви перший, хто безсумнівно, досвідом довів, що людина скрізь людина, тобто добра, товариська істота, у спілкування з якою можна і має входити тільки добром та істиною, а не гарматами та війною. І Ви довели це подвигом справжньої мужності».

У 1883 р. на шляху до Австралії Міклухо-Маклай втретє відвідав своїх старих знайомих у Новій Гвінеї.

В Австралії Микола Миколайович одружився з дочкою прем'єр-міністра Нового південного Уельса Маргарет Робертсон. З нею 1886 р. він приїхав до Петербурга. Він привіз найбагатші матеріали з антропології та етнографії. І на підставі своїх наукових спостережень рішуче ставив питання про видову єдність і спорідненість рас людства.

Незвичний екваторіальний клімат та умови життя сильно підкосили здоров'я Міклухо-Маклая. Тропічна лихоманка виснажувала всі сили. І 2 квітня 1888 р. Микола Миколайович помер в одній із лікарень Петербурга.

В Австралії живуть нащадки великого подвижника науки. У їхньому будинку висить портрет їхнього великого предка в українській вишиванці. А у своїх щоденниках у Новій Гвінеї він записав: «Я з гордістю почуваюся українцем».

Література:
А.Чумаченко «Человек с Луны»
В.Кисла «Миклухо-Маклай нащадок Тараса Бульби»
Енциклопедія «Земля і люди», «Рисунки Маклая»
Л.М. Толстой «Зібрання творів»

Є.А. Кожушко, вчитель географії