Країна знань №6, 2023

Видатний український вчений, багаторічний президент Національної академії наук України Борис Євгенович Патон казав: «Мрію, щоб наука стала основою нашого життя і руху вперед для України»
 
 
 

Про історію появи футбольної кібернетики в Україні

Вже у 1960-х роках стало очевидним, що для досягнення успіхів у спорті недостатньо регулярних виснажливих тренувань, а необхідний сучасний науковий підхід до моніторингу фізіології спортсменів, оцінки їхнього психологічного стану, математичний аналіз стратегії і тактики.

Логістику часто називають мотором або ключовою галуззю економіки країни, сполучною ланкою всіх світових ланцюгів постачання та мереж сполучення, логікою сучасного бізнесу та ефективним інструментом підвищення його ефективності тощо.
 
 

Одним з яскравих представників вітчизняної математичної науки є академік Національної академії наук України Борис Миколайович Пшеничний (1937–2000), з життям і творчістю якого хочемо познайомити юного читача.
 
 

Мета цієї публікації – відновлення пріоритету відомого астронома та геофізика академіка АН УРСР Олександра Яковича Орлова, який уперше 1954 року визначив за даними астрономічних спостережень параметри такого глобального явища, як віковий рух географічного північного полюса Землі.