Дивовижні візерунки нашого дитинства

Напевно, на світі немає людини, яка б у дитинстві не була вражена цим дивом, яке одного разу потрапило їй до рук і продавалося чи не в кожному магазині дитячих іграшок. Як важко батькам було змусити дитину відкласти вбік цю просту та одночасно дивовижну іграшку, що викликала в неї замилування та подив: здавалося б, звичайна картонна трубка з вічком на одному з торців містила нескінченну безліч найфантастичніших візерунків!

І яким нерідко було розчарування дитини, яка в пошуках ключа до розгадки надзвичайного дива розбирала калейдоскоп і, на свій подив, всередині трубки виявляла скельця, бусинки та встановлені під певним кутом одне до одного плоскі дзеркала.

Комбінація хаосу й строгого порядку. Невже з цих безформних дрібних кольорових уламків, що безладно переміщаються, дзеркалa здатні створювати нескінченну безліч ідеально симетричних, неповторних, фантастичних картинок?! Разюче, але це так…

Калейдоскоп
«Чарівна» трубка нашого дитинства
та народжені нею візерунки

Калейдоскоп (від грецьк. καλός– красивий, εἶδος – вид, σκοπέω – дивлюся, спостерігаю) – оптичний приладіграшка, виконаний переважно у вигляді трубки, що всередині містить найчастіше три поздовжні, складені під певним кутом одне до одного дзеркальних скла; під час повертання трубки навколо поздовжньої осі кольорові елементи, що перебувають між дзеркалами, відбиваються й створюють мінливі симетричні візерунки. При цьому вражає надзвичайна гармонія, повторювані фрагменти, візерунки й буяння кольорів. Різне взаємне розташування дзеркал дозволяє одержати різну кількість дубльованих зображень: наприклад, за кута між сусідніми дзеркалами у 45° утворюються 8 зображень, 60° – 6, а 90° – 4.

Візерунки в калейдоскопі майже ніколи не повторюються, тому кожен його поворот приводить до появи нового візерунка. У книзі «Цікава фізика» видатного популяризатора науки Якова Ісидоровича

Перельмана (1882–1942) наведений такий приклад: якщо ви тримаєте в руках калейдоскоп з 20 скельцями й 10 раз на хвилину його повертаєте, то знадобиться 500 мільярдів років, щоб переглянути всі можливі візерунки!

Калейдоскоп
Калейдоскоп
Калейдоскоп

…Деякі дослідники вважають, що калейдоскоп був відомий ще в античній Греції, але згодом був підзабутий. Інші впевнені, що калейдоскоп уперше був сконструйований М.В. Ломоносовим. Проте переконливі докази обох припущень відсутні. А офіційним винахідником цього дивовижного приладу вважається шотландський фізик Девід Брюстер (1781–1868), який вигадав його 1816 року в результаті проведення експериментів з поляризацією світла (таким чином, у 2016 році улюбленій багатьма поколіннями дитячій іграшці виповнюється 200 років!).

Девід Брюстер
Девід Брюстер (1781–1868)

Девід Брюстер був неординарною людиною. Він вивчав теологію в університеті столиці Шотландії – Единбурзі, прийняв сан священика і став одним із засновників Вільної шотландської церкви. Працював фармацевтом, потім адвокатом; а з 1801 року став займатися фізикою, якої (переважно оптики) не полишав уже до кінця своїх днів.

Згодом він став професором фізики, а через якийсь час і ректором Единбурзького університету, у якому свого часу отримував освіту. Ну а багатьом поколінням фізиків-оптиків Брюстер відомий, насамперед, як автор закону, що описує переломлення світла залежно від кута його падіння і носить його ім’я.

Також Девід Брюстер є автором низки наукових біографій видатних учених. Так, 1831 року з-під його пера вийшов «Життєпис сера Ісаака Ньютона», а наступного року – «Мученики науки: Галілей, Тихо Браге, Кеплер».

…Нехитрий прилад буквально «розфарбував» нерідко одноманітне життя представників усіх класів і станів, які незалежно від віку й положення в суспільстві із замилуванням проводили час за розгляданням нескінченних чудернацьких візерунків. Так, наприклад, усього за декілька днів 1817 року у Великобританії було продано більше, ніж 30 тисяч цих оптичних приладів!

Одночасно калейдоскоп розпочав свою тріумфальну ходу по всьому світу. За пару років він дістався і Росії, де його зустріли з неймовірним захопленням. Російський байкар Олександр Юхимович Ізмайлов (1779–1831) писав про нього в липневому номері журналу «Благонамеренный» за 1818 рік:

Смотрю – и что ж в моих глазах?
В фигурах разных и звездах
Сапфиры, яхонты, топазы,
И изумруды, и алмазы,
И аметисты, и жемчуг,
И перламутр – всё вижу вдруг!
Лишь сделаю рукой движенье –
И новое в глазах явленье!

Поява калейдоскопа в Росії збіглася з періодом романтизму в російській культурі (перша половина XІX століття), який характеризувався, у тому числі, цікавістю до транспарантів – прозорих картин. Надзвичайно популярними на той час стали й вітражі, якими прикрашали православні храми. У той час живописці захопилися зображенням природних світлових явищ: заходів й світанків, вивержень вулканів і блискотіння блискавок, у яких яскраві фарби нерідко замінялися кольоровими скельцями. Тому калейдоскопи з їхніми нескінченно мінливими візерунками тоді виявилися надзвичайно актуальними.

Як і будь-яка популярна річ, калейдоскоп став об’єктом пильної уваги багатьох винахідників, які стали експериментувати з кількістю, формою й взаємним розташуванням дзеркал, а також кількістю, формою й кольором елементів засипки. Наприклад, у різновиді калейдоскопу – афанеїдоскопі – разом із прозорими скельцями використовуються й непрозорі елементи, наприклад, квіти, комахи, кольорові камені й навіть камеї.

На виставці «Експо» 2005 року в Японії було побудовано цілий павільйон розміром з п’ятидесятиметрову вежу, потрапивши всередину якого можна було відчути себе всередині калейдоскопа.

Натепер найпоширеніші такі види калейдоскопів:

класичний калейдоскоп з різнобарвною засипкою, яка переміщується під час обертання корпуса калейдоскопа навколо його поздовжньої осі;

гелеві (масляні) калейдоскопи з високов’язким рідким заповненням, у якому присутня різнобарвна засипка; при цьому спостерігач бачить не тільки кінцевий візерунок, але й процес його формування під час перетікання заповнювача із засипкою, які відбиваються в системі дзеркал; калейдоскоп з обертовими кільцями, у якому традиційна оптична схема із трьох дзеркал відбиває візерунки, що створюються обертанням одного або двох кілець на торці трубки;

талейдоскопи (теледоскопи) із традиційною оптичною схемою, які не мають всередині кольорової засипки; візерунки в них створюються завдяки відбиванню елементів навколишнього світу: фрагмент зображення, на який спрямовано трубу талейдоскопа, збільшується завдяки лінзі й багаторазово відбивається від дзеркальної внутрішньої призми.

...Якщо у вас раптом з’явилося непереборне бажання піти від сірої буденності, зануритися у світ прекрасного й трохи помріяти, спробуйте десь у коморі або на горищі відшукати іграшку свого дитинства – калейдоскоп – і ви неодмінно будете винагороджені!

І.О. Мікульонок, доктор технічних наук, старший науковий співробітник, професор, заслужений винахідник України, НТУУ «КПІ»